2019. január 31., csütörtök

Történelmi,irodalmi évfordulók






Történelem, irodalomi évfordulók!

 Egyesületünk klubnapján több történelmi eseményre, híres költőkre emlékeztünk. 
Emlékeztünk: Doni csata, Kölcsey Ferenc, Ady Endre, Auschwitzi.

Doni katasztrófa 1943. január 12.-én kezdődött, magyar katonák tízezreinek életébe került. Doni csata előzményeiről, hogy mi vezetett a magyar történelem egyik legzordabb eseményéhez, egészen Trianoni békeszerződésig kell visszautaznunk az idő vonatán. Magyarországot felfoghatatlanul megviselte, hogy számos területétől megfosztották, ezért az 1930.-as évek forrongó Európájában a Hitler vezette Németország oldala mellé állt Magyarország. Ugyanis ez volt az egyetlen olyan hatalom az öreg kontinensen, amely támogatta a magyar törekvéseket. Ez vezetett 120 ezer, illetve 148 ezerre teszik, az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek, pontos száma sem ismert.

Kölcsey Ferenc ( Szögemeter 1790. augusztus 8. - Szatmárcseke 1838. augusztus 24.) költő, politikus és nyelvújító.
Magyar kultúra napja 1989. óta ünnepeljük meg január 22.-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823.-ban ezen a napon jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. 

Ady Endre 1877. november 22.-én született Érdmindszenten, 1919. január 27.-én halt meg Budapesten, halálának 100.-ik évfordulójára emlékeztünk. A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költő. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgeti. Költészetének témái az emberi lét, hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy szülőföldről írt versei éppoly lényeges kifejezi az emberi létnek, mint szabadság, és egyenlőség, hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költeményei. 

Az Auschwitzi haláltábor 1945. január 27.-én szabadult fel, meghalt emberek száma 1,1 millióra tehető. Magyarországról odahurcolt zsidók száma 430 ezer volt, 330 ezeret kivégeztek. Budapesten a Dohány utcai emlékparkban áll holokauszt áldozatainak emlékfája, fémtáblára vésve magyar áldozatoknak nevei. 

Évfordulókról, történészek ismeretterjesztő előadásait néztük meg. 


Szeghalminé Zsuzsa
Elnök 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése